Begeleiding jongeren en gezin

Jongeren

Herken je dat? Dat je lastig over je gevoelens praat terwijl er van binnen van alles gevoeld wordt? In deze fase van je leven veranderd er veel en maak je kennis met wisselende (nieuwe) emoties. Je kunt in de knoop zitten met jezelf of je ouders of je geen raad weten met gevoelens van angst, boosheid, (hoog)gevoeligheid depressiviteit, eenzaamheid of verdriet. Ik begeleid je graag bij deze gevoelens.

Dat doen we door vooral veel creatief bezig te zijn. Dat is een veilige manier om je te uiten en gevoelens een plek te geven. Via een tekening of een eenvoudige  tafelopstelling met poppetjes komen we in gesprek en verbinden we woorden aan de beelden. Als je niet wilt praten, dan doen we dat ook niet. Het schilderen of tekenen doet soms al genoeg. 

 

Bij de begeleiding gebruik ik veel creatieve werkvormen zoals tekenen en schilderen. Maar ook tafelopstellingen en EFT zijn erg prettige werkvormen. EFT (Emotional Freedom Technique) is een eenvoudige en effectieve methode om angsten zoals bloosangst, faalangst, sociale angst en negatieve overtuigingen en gedachten te neutraliseren. 


Gezin

Soms loopt het stroef in je gezin. Je maakt je zorgen over je kind, jij en je partner kunnen elkaar even niet vinden, er is spanning of zorgen. De energie lijkt geblokkeerd te zijn. Een gezin is een systeem waarin je elkaar beïnvloed, zo kan onbewust de energie geblokkeerd raken. Je spiegelt elkaar en zeker kinderen en jongeren zijn daar goed in. Zonder dat je het merkt houdt je de situatie met elkaar in stand. Wanneer je kind ergens mee worstelt, je partner niet goed in zijn vel zit of je zorgen hebt, heb je de neiging om je daar op te focussen. Terwijl het juist zinvol zou zijn om naar het gezin als geheel te kijken. Wat raakt jou bij de worsteling van je kind of waar irriteer jij je aan? Wellicht worden er eigen pijnpunten aangeraakt bijvoorbeeld uit je kindertijd of aan oud verdriet. Het is heel zinvol om het uit elkaar te rafelen. Het gezin als geheel te zien. Wanneer een ieder vervolgens met zijn of haar eigen stuk aan het werk gaat, kan de energie binnen het gezin weer gaan stromen.

 

Tijdens de gezinsbegeleiding werk ik veel met creatieve werkvormen, maar ook opstellingen geven veel inzicht. Zo worden “ongezonde” patronen makkelijker zichtbaar, waardoor je ze kan veranderen. Samen bekijken we wat jullie nodig hebben en prettig vinden. 


De begeleiding is bedoeld voor jongeren vanaf 15 jaar tot 21 jaar en voor gezinnen. Meestal zijn er meerdere consulten nodig om voldoende inzicht in het systeem te krijgen en die te transformeren naar meer positieve energie.