Tekentherapie

Over de hele wereld tekenen kinderen. Dat is wat kinderen doen. Als je je kind eens over zijn of haar tekening laat vertellen ontstaat er een verhaal. Alsof je de film hebt aangezet. En dat is ook precies van een tekening is, een verhaal in beelden. Het verhaal van jouw kind. De tekening vertelt wat er van binnen leeft, waar je kind moeite mee heeft, wat het helpen kan, wat de kwaliteiten van je kind zijn. In de tekening ligt de boodschap verborgen. 


Wat is Tekentherapie?

 

Tekentherapie is een non-verbale psychosociale therapie vanuit het holistische mensbeeld. Door te tekenen wordt de hulpvraag zichtbaar gemaakt. Je kan er even afstand van nemen en er daardoor rustiger naar kijken, over praten en voelen. Het beeld liegt nooit. Door over de tekening vragen te stellen en de tekening samen te lezen, ontdek je manieren om je probleem op te lossen. Tekentherapie is vooral veel doen. Want het tekenen zelf, brengt al verandering op gang. Dus ook wanneer praten (nog) niet lukt, krijgt het beeld een plek en kan verwerking op gang komen.

 

Hoe werk ik?

Elke sessie staat er een creatieve opdracht centraal. Soms om te achterhalen wat het kind nodig heeft, soms om zich te kunnen uiten, soms om een handvat aan te leren. Ik werk op een holistische manier. Dat betekent dat tijdens de sessies het hoofd (het denken), het hart (het voelen), de handen (het doen) en de buik (de emoties) worden aangesproken. Tijdens de sessie bied ik daarom naast de creatieve opdrachten ook lichaams- of ontspanningsoefeningen, rollenspel of een visualisatie aan. Zo verbindt het kind woorden en gevoelens aan de beelden. Om je te kunnen uiten is het belangrijk dat je je veilig genoeg voelt. Veiligheid is voor mij dan ook één van de belangrijkste voorwaarden. Ik stem steeds met je kind af en vraag me af wat hij of zij elke sessie aankan, hoe groot de stappen kunnen zijn. Maar we maken ook plezier. Samen lachen we om wat we doen of maken. Want tekenen is ook gewoon leuk. En terwijl het kind tekent komt er al een verandering op gang, het zelfhelend vermogen van het kind wordt direct aangesproken.


Wanneer

  • Na een ingrijpende gebeurtenis zoals echtscheiding, ziekte of verlies
  • Hooggevoeligheid en/of Hoogbegaafdheid
  • Beelddenken, dyslexie of leerproblemen
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid of faalangst
  • Perfectionisme, teveel in het hoofd, moeite met zich uiten
  • Gevoelens van eenzaamheid, gepest worden
  • moeite met sluiten van vriendschappen
  • Hyperactiviteit, adhd, add of vormen van autisme

Of wanneer je kind niet goed in zijn vel zit, zonder dat je de oorzaak achterhalen kunt.

Voor wie

Voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar, pubers, jongeren en hun ouders, volwassenen.

Tekentherapie, voor wie
Tekentherapie, voor wie

Meer informatie over tekentherapie vind je op de website van de vereniging Tekentaal.


 

Gediplomeerd kindertekentherapeut

 

Aangesloten bij de geschillencommissie


Kamer van Koophandel 59744383