Tekentherapie

Over de hele wereld tekenen kinderen. Dat is wat kinderen doen. Als je je kind eens over zijn of haar tekening laat vertellen ontstaat er een verhaal. Alsof je de film hebt aangezet. En dat is ook precies van een tekening is, een verhaal in beelden. Het verhaal van jouw kind. De tekening vertelt wat er van binnen leeft, waar je kind moeite mee heeft, wat het helpen kan, wat de kwaliteiten van je kind zijn. In de tekening ligt de boodschap verborgen. 

Kind

Elk kind mag er zijn. Met zijn eigen unieke karakter, behoeftes, kwaliteiten, eigen-aardigheden, angsten, wensen en dromen. Je wilt graag dat het goed gaat met je kind. Zowel thuis, op school, als met vriendjes. Soms gaat het door omstandigheden wat minder met je kind. Met creatieve werkvormen begeleid ik jouw kind. Zodat je kind zijn of haar emoties kan uiten en pijnlijke gevoelens kan opruimen. Het belangrijkste is dat jouw kind zijn eigen kracht weer gaat ontdekken.

Jeugd

Voor veel jongeren is het lastig om over hun gevoelens te praten. Dit kan tijdens de puberteit nog sterker worden. Terwijl er juist in deze fase van hun leven veel veranderd en ze kennismaken met wisselende (nieuwe) emoties. Jongeren kunnen dan soms in de knoop zitten met zichzelf en weten geen raad met gevoelens van angst, boosheid, depressiviteit, eenzaamheid of verdriet. Juist voor hen is het belangrijk vooral veel te doen in plaats van te praten. Tekenen is een veilige manier om je te uiten en gevoelens een plek te geven. Via de tekening komen we in gesprek en verbinden we woorden aan de beelden.


Werkwijze

Elke sessie staat er een creatieve opdracht centraal. Soms om te achterhalen wat het kind nodig heeft, soms om zich te kunnen uiten, soms om een handvat aan te leren. Ik werk op een holistische manier. Dat betekent dat tijdens de sessies het hoofd (het denken), het hart (het voelen), de handen (het doen) en de buik (de emoties) worden aangesproken. Tijdens de sessie bied ik daarom naast de creatieve opdrachten ook lichaams- of ontspanningsoefeningen, rollenspel of een visualisatie aan. Zo verbindt het kind woorden en gevoelens aan de beelden. Om je te kunnen uiten is het belangrijk dat je je veilig genoeg voelt. Veiligheid is voor mij dan ook één van de belangrijkste voorwaarden. Ik stem steeds met je kind af en vraag me af wat hij of zij elke sessie aankan, hoe groot de stappen kunnen zijn. Maar we maken ook plezier. Samen lachen we om wat we doen of maken. Want tekenen is ook gewoon leuk. En terwijl het kind tekent komt er al een verandering op gang, het zelfhelend vermogen van het kind wordt direct aangesproken.

 

Ouder betrokkenheid
vrijblijvende intake

Evaluatie gesprekken en ouderconsulten vast onderdeel van de begeleiding

vertrouwensband opbouwen

begeleidingsplan

wANNEER?

  • Na een ingrijpende gebeurtenis zoals echtscheiding, ziekte of verlies
  • Hooggevoeligheid en/of Hoogbegaafdheid
  • Beelddenken, dyslexie of leerproblemen
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid of faalangst
  • Perfectionisme, teveel in het hoofd, moeite met zich uiten
  • Gevoelens van eenzaamheid, gepest worden
  • moeite met sluiten van vriendschappen
  • Hyperactiviteit, adhd, add of vormen van autisme

Of wanneer je kind niet goed in zijn vel zit, zonder dat je de oorzaak achterhalen kunt.

vOOR WIE?

Tekentherapie voor kind en jeugd is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar, tieners, pubers, jong volwassenen.


Vrijblijvend intake gesprek

Voordat we een traject starten ga ik eerst met jullie ouders en, afhankelijk van de leeftijd, met jullie kind in gesprek tijdens een intake gesprek. We bespreken jullie vraag en wat daarin de mogelijkheden zijn. Een intake gesprek is geheel vrijblijvend. Ik begrijp namelijk dat je eerst wilt voelen of het bij jullie past en of er een klik is. Dat is een belangrijk onderdeel van het slagen van het traject. Het intake gesprek plan ik bij voorkeur bij jullie thuis. Neem gerust contact op om een intake gesprek in te plannen.